Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 16:35 - Какво ни дава обучението по балет и модерен танц във висшите училища
Автор: tanci Категория: Изкуство   
Прочетен: 2214 Коментари: 0 Гласове:
1



Тази година завършвам школата по модерен балет и въпреки получената диплома от изпита по танци, знанията натрупани за тези 4 години в хореографското училище шанса ми да си намеря работа по специалността е нищожен. Защо? Защото никой не иска да набира млади кадри във фирмата си дори и да са дипломирани танцьори. Защото те първа трябва да се обучават,за да навлязат в материята. От къде идва проблема? От това, че в университетите липсва практиката. (специално за икономиката говоря) Четенето само на теория та натца не е достатъчно. Още повече, ако професорът ти лежи на остарелите методи.

 Другият проблем - стаж. Как могат да очакват от мен да имам 3-5 та дори и 7години стаж при условие,че съм само на 22 години? И какво остава за мен, за завършилата млада студентка по балет и джаз танц? Да работя като сервитьорка или продавачка...Да, срамна работа няма. Но аз не съм учила за това 4 години. Родителите ми не са наливали луди пари в университет, за да вземам заплата от 300-400лв.

 В България има пренасищане на танцьори и балерини. Фирми и работа няма! Образованието не е излишно разбира се,макар че има хора, които и на 22 не могат да пишат правилно. 

 Всички спокойно си преписват по изпити - я слушалки, телефони, всякакъв вид пищови. А естествено, щом може по-лесния начин, защо да се зорим да четем и да тренираме денонощно в балетната зала? Лошото е че утре от нас ще излязат лекари..лекари от които ще зависи живота на други хора. От къде ще препишат тогава? Ще излязат велики балет майстори и модерни танцьори, как те ще защитят правата ни? Ще излязат икономисти, от които да зависи стабилността и изобщо съществуването на фирмата ни...

Образованието ни НЕ Е на ниво. Ще се радвам, ако има хора, които са на друго мнение,защото това означава, че са видели и добро някъде.

Всеки избира сам какво е подходящо за него и какво му харесва. Много ясно,че няма да уча модерен танц ако ми става лошо от кръв или архитектура, ако не разбирам нищо от математика, или класически балет, ако не мога да рисувам или някакви ит технологии ако не разбирам от програми?!  

 И след като е много ясно, че няма да искат млади кадри, тогава е много ясно и защо младите бягат и сме я докарали до тук. Гонят и малкото хора, които искат да постигнат нещо в живота си дори и да е с танц. Пък после се оплаквайте, че сме със застаряващо население,че безработни и гладни са младите хора. И до кога ще разчитат на хората с опит в бранша? До кога ще са там те? А като ги няма вече, кой ще ги замести след като не са дали възможност на никого да се научи? 

То ако беше само за дипломата от школата по танци, както казаха по-горе е най-лесно да се плати и готово. Едно е да се насочиш към това, което ти харесва и смяташ, че ще се справиш, друго е да запишеш нещо, което знаеш, че няма да успееш с него и да си загубиш време и пари да го започнеш и да прекъснеш след време. Никога преди това не съм се занимавала с икономика (ЯВНО не съм избрала нещо, което да разбирам перфектно) , отидох там от езикова гимназия, така че не смятам, че съм си избрала най-лесното. 

 Смятам, че много хора са се реализирали като много повече от обикновенни танцьорки в чужбина. А дори и сервитьорки с по-висока заплата съм сигурна, че масата би я устроило поради простата причина,че повечето от хората в Бг само изкувствено попадат в средната класа. За това майки и бащи работят и слугуват там, за да имат пари да изучат децата си. 

 Очевидния отговор е ясен. И докато ние мрънкаме и се оплакваме може да погледнеш какъв поток от студенти по модерен и джаз балет излизат от унивеситетие и какви са възможностите за работа и какви ще се очевидните отговори. 

 Недостиг има на професионални танцьори и  балерини...Защо масата не учи това? Сега ще кажете, защото е много трудно и не им се занимава. Не. Колко медицински университета има в БГ? Какви са им квотите за прием? Колко души от групите отпадат? Колко студенти излизат на пазара? А защо не искат да останат в нашата страна и да танцуват?



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanci
Категория: Изкуство
Прочетен: 27825
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930